Обади се: +359 32 321 971
image

Дата: 28 април 2022

Колко са надути или не, цените на имотите.

На пазара на недвижими имоти се наблюдава сериозна спекула от различен характер.

Много хора се възползват от различни ситуации като войната в Украйна, коронавирос, недостиг на строителни материали, криза с газа и насаждат страх у обществото. Вследствие на това доста хора панически не купуваха имоти /начало коронавирус/ или панически харчат едни пари за покупка /начало войната/.  Много успяват да реализират едни високи цени, вследствие на което други хора решават, че и те ще се възползват от тези високи цени и ще изкарат много пари от продажбата на недвижим имот. Да – има доста спекула на пазара както към плюс, така и към минус. Да – има доста надценени имоти, както и с нормални към момента пазарни цени. Това е факт! Но, ако смятате, че изчаквайки и мислейки си, че след време ще може да си купите имот на 500 EUR/кв.м, няма да стане. Или, ако го направите, то ще е в някой западнал, порутен имот, с лоша инфраструктура или местоположение..

Три неща наблюдаваме на пазара на недвижими имоти. Първо пазарът стана малко по-интелигентен. Дори да има някакво охлаждане или дори да има моментни спадове на цени, трябва да се има предвид, че повечето продавачи ще заемат изчаквателна позиция, т.е. ще стопират продажбата си. Второ – ако все пак се стигне до т.нар. „пожарна разпродажба“ и се наложи влизане на ЧСИ или други, то трябва да се отчете, че те имат много строги ограничения. „Те не могат да си пуснат имота на каквато цена преценят. Тук вече са свързани с оценки на банки, с данъчни оценки, с много по-сериозни рестрикции. Банката, ако примерно е отпуснала кредит от 100 000 EUR като е заложила имот за 120 000 EUR, тя ще изчака много дълго време, преди да претърпи някаква загуба от продажбата на имота“. Трето – дори и цените на строителните материали да паднат – желязото да не е 2.70 лв., а по-малко – 1.30 лв., то пак е по-скъпо отпреди време. Същото се отнася и до цената на труда за изпълнението на имота. Цената на земята също е по-висока отпреди. Наблюдава се трайно увеличение на цените на недвижимите имоти, което е в реда на нещата.

„Много е важно като тръгнете да купувате недвижим имот да определите бюджет за него и когато започнете да правите проучвания и огледи, то действително да има някой с вас и наистина да имате трезва преценка кой имот е подценен, надценен или с нормална пазарна цена, а не да поставяте всичко под общ знаменател и да си пазите парите, напр. живеейки при мама или на село“.

„Искайте информация защо дадена цена е такава и какво стои зад нея. Ако платите тези пари, действително ли покупката е обоснована? Собствените средства, които ще вложите или кредитът, който ще плащате, действително ли е обоснован? Отивайки в банката не е просто целта да се вземе един кредит и да се купи един имот. Това е чудесно, но икономиката върви на цикли и може в един момент подобна сделка да не е ОК. Банките все повече разчитат на вътрешни оценки. Имат си правила и норми, които са важни за тях и когато ви кажат, че даден имот е надценен, вслушайте се и в тях“, препоръчва експер.

Важно е с каква цел Вие купувате имот. Не се оставяйте на течението и на "компетентното" мнение на доброжелателни приятели, роднини, съседи. Това, че при тях са те стекли добре нещата, че са реализирали някаква печалба или живеят в добро жилище, това не означава автоматично, че и при вас ще стане така. Разчитайте на хора с опит в тази област, с екип от професионални брокери, кредитни консултанти, юристи, хора с дългогодишен опит и няколко преживени кризи на имотния пазар. Това са Вашите пари, Вашия кредит, Вашия живот! И е много важно да разчитате за тях, на професионалисти като нас.

Намерете вашия нов дом

Цена(€):
Площ(кв.м.):