Обади се: +359 32 321 971

Лихвите по ипотечните кредити.

Осъществяваме покупко-продажби, наеми, управление, юридически услуги, договорни отношения за имоти и съдействаме при финансирането на вашия имот.

Към момента банките в България са ликвидни и разполагат с достатъчно финансов ресурс, което очаквано доведе до съвсем леко вдигане на лихвените проценти, на база сравнено със западна Европа и САЩ.  Нека се има в предвид, че българите не живеят в жилища основно взети на кредит, а разполагат с голям дял собствени жилища и затова не се нуждаят отчаяно от кредитиране с цел покупка на имот. Нашите наблюдения показват, че по скоро към момента българина се нуждае от кредитиране за кратък срок /потребителски кредит или така наречените бързи кредити/ отколкото от ипотечен такъв. Виждаме отлив на клиенти за покупка и кредитиране. До тази ситуация се стига очаквано, защото в медийно пространство и от външни източници клиентите слушаха "анализатори" и врачки за драстично увеличение на лихвите и намаляне на цената на имотите - което доведе до отлив на интереса от имоти и с надеждата, че това ще намали стойността им, при предлагането им. Но това не е така. Всъщност това значи, че ценовите нива на които се предлагат и сключват сделки ще се задържат, т.е. няма да растат, както беше до момента от около 2 години насам. Което е добре за всички на един пазар с цел по добре пранувани разходи: да се знае кое колко е, да се знае колко е на квадратен метър, да няма сътресения на горе или на долу ежедневно. Това допринася да се постигне една устойчивост на пазара на имоти, да може предвидимо купувача да планува своята покупка /какво да купи, колко пари му трябват, за какъв период ще изплаща, ако тегли кредит и други/, а продавача да планува каква сума ще вземе и какво може да направи с нея. И това е въпроса, който си задават продавачите: Като продам, какво може да закупя? Не отговорили си на този въпрос, много от продавачите остават в изчаквателна позиция, т.е. не обявяват имота и така стигаме, че няма предлагане на пазара на имоти, което пък от своя страна води наред с ниските нива на лихви, че цените няма как да паднат. Което беше очакването на много граждани, останали в заблуждения с месеци от не доброто мотивиране на тези "съветници" и "анализатори".

Моето очакване е, че до февруари няма да видим драстично увеличение на лихвите или драстично спадане на цените, по скоро ще видим уравновесяване на пазара. В момента в България ипотечен кредит може да изтеглите за лихва между 2,3% и 3%. Може да изберете и фиксирана лихва до 5 години, което значи, че дори и да се вдигнат лихвените проценти, вашата ще остане такава за периода, за който сте подписали договор.

Ваня Рангелова - Оценител на недвижими имоти и брокер. Ментор на недвижими имоти, анализатор и политолог. 

Намерете вашия нов дом

Цена(€):
Площ(кв.м.):